Leef echt echt!!

Geschreven door NP op March 22nd, 2010

Nawish-small

Leef echt echt!! Met deze uitspraak wil ik beginnen aan wat waarschijnlijk mijn laatste artikel is voor ‘tGroen.nl. Althans, voorlopig mijn laatste artikel. Deze woorden zijn mij bekend gemaakt door mijn studiecoach. Natuurlijk is deze leuze multi-interpretabel, dus wil ik mijn visie op deze leuze delen met de trouwe lezers van deze website.


Ruim anderhalve maand geleden begon ik een nieuwe opleiding en eigenlijk een compleet nieuw leven. Sinds 1 februari 2010 ben ik woonachtig in Maastricht, op de campus van de Hoge Hotelschool. Een week later werd ik officiëel aspirant lid van studentenvereniging Amphitryon. De eerste vraag die naar voren komt bij velen, is waarom dit aansluit bij de titel.

Sinds vandaag is mij een aantal doelen bekend geworden. Doelen die te maken hebben met zowel de campus als de hotelschool én de studentenvereniging. Er zitten op de campus studenten, jonge mensen die voor een eerste maal op zichzelf gaan wonen en te maken krijgen met anderen die ook voor een eerste maal op zichzelf gaan wonen. De gemiddelde leeftijd is 18 jaar, een leeftijd waarop je je leven gaat verkennen, waarop je graag uitgaat en een leeftijd waarop vrienden vooraan staan. Enfin, wij zitten op een campus en zijn voor een eerste maal ‘uitwonend,’ wat dus betekent dat er geen ouders zijn om je te controleren op je gedrag wat betreft school en wat betreft het nuttigen van alcohol. Voor velen is dit natuurlijk dé gelegenheid om zich te laten gaan en te doen wat god verboden heeft. De studentenvereniging kan hieraan bijdragen door middel van baravonden en diverse activiteiten die zij organiseert. Betekent dit dat wij ons moeten laten gaan en ons van niemand anders wat moeten aantrekken?

Natuurlijk heeft de hotelschool een doel met het leven op de campus; na de redelijk strenge selectie die wij hebben moeten doen om hier binnen te komen, volgt er een tweede selectie wat betreft kennis tijdens de toetsen én een derde selectie wat betreft je ‘balans’ tussen het uitgaan, het drinken, de studentenvereniging en school. Met andere woorden: op de campus leer je wat verantwoordelijkheid is. Er is altijd een aantal verantwoordelijke mensen in een groep jongeren, maar het aantal mensen dat onverantwoordelijk bezig is zal overheersen. Nu is aan ons de taak om een perfecte balans te vinden tussen het studentenleven en het studeren. Je mag jezelf laten gaan, maar dan wel onder het motto ‘ ’s avonds een man, ’s ochtends een man.’ Wanneer je jezelf daarin bewezen hebt na een volledig jaar en als je al je benodigde studiepunten gehaald hebt, alle 60 studiepunten, heb je bewezen dat jij de balans hebt en dat jij de verantwoordelijkheid aankan.

Natuurlijk kan je je afvragen wat het nut hiervan is. Het feit is dat er jonge mensen opgeleid worden tot managers, een taak met verantwoordelijk. Het feit is dat er jonge mensen opgeleid worden tot deskundigen in de horeca, een zwaak vakgebied waarin je veel te maken krijgt met balans vinden tussen het ene en het andere. Wij zijn de toekomst van de hotellerie, de hotelschool stoomt ons klaar.


Samenvattend kan je zeggen dat je buiten je studentenleven ook moet studeren, omdat je er anders niet komt. Studeren zelf is onderhand een stoffig woord geworden, maar je hebt er baat bij. Je moet later door middel van de opgedane kennis kunnen voorzien in je onderhoud. Je moet balans kunnen vinden tussen leven en leven. Met andere woorden: ‘Leef echt echt!!’

Geef een reactie