Mijn lastigste keuze

Geschreven door NP op November 3rd, 2009

Nawish-smallIn het leven staat men vaak voor verschillende keuzes, de een lastiger dan de andere, maar vaak keuzes die van redelijk belang zijn. Zo ook op de middelbare school. In de derde klas wordt je al lastiggevallen met een profielkeuze, die uiteindelijk een grote impact kan maken op je verdere carrière. Niet alleen deze keuze is belangrijk,maar ook de keuze voor je vervolgstudie, waarmee je in de vierde klas al aan de slag moet.


Toen mij in de derde klas gevraagd werd wat voor profiel ik wilde, was het voor een groot deel heel erg veel twijfelen. Ik heb een groot aantal interesses en de vraag die daardoor ontstond, was met welke interesse ik de rest van mijn leven bezig wilde zijn. Wilde ik IT’er worden, moest ik een technisch profiel kiezen, wilde ik docent klassieke talen worden, werd het een maatschappelijk profiel. Na deze afweging gemaakt te hebben bij diverse interesses, waarmee ik de rest van mijn leven bezig wilde zijn, besloot ik te gaan voor Cultuur en Maatschappij. C&M wordt over het algemeen gezien als ‘het makkelijkste profiel,’ oftewel het ‘pretpakket.’ Mensen moeten zich echter niet vergissen in dit profiel, aangezien er een heel groot deel cultuur bij komt kijken. Geen berekeningen maken en wetten uit onze hoofd leren, maar begrippen als standplaatsgebondenheid en cultuur waren van groot belang.
Afijn, ik wijk weer af van de informatie die ik wil verstrekken. Na gekozen te hebben voor C&M met het oog op een studie in een vreemde taal of een moderne kunstvorm, werd het in de vierde klas nog lastiger, toen wij ons bezig moesten houden met de werkelijke studiekeuze. Na gesprekken met diverse docenten over hun vak, werd ik nog meer aan het twijfelen gebracht. De beroepen die mij aantrokken waren grafisch ontwerper, docent klassieke talen of docent Frans, docent beeldende vorming, docent geschiedenis (op advies van Dhr. Schimmer), software designer en vooral vertaler van teksten m.b.t. oude geschiedenis. Veel keuzes vielen af, vanwege mijn passie mensen te willen doceren, wanneer ik de kennis had om mensen werkelijk iets bij te brengen
Docent klassieke talen, docent Frans, docent beeldende vorming en docent geschiedenis bleven over. Aangezien ik Frans te makkelijk vond om nog jaren intensief mee bezig te zijn, ik beeldende vorming tamelijk saai begon te vinden en geschiedenis en ik na een lang huwelijk niet meer samen konden leven, bleef docent klassieke talen over. Ik stond er ook om bekend dat ik van tijd tot tijd erg fanatiek was tijdens mijn lessen Latijn, verzorgd door Mevr. Stücken, maar ook dat ik heel erg lui kon zijn. Met het oog op mijn gave grammatische overzichten als een diarree over mijn tong te laten vloeien en mijn vermogen om Latijnse teksten dusdanig te vertalen dat ik er op den duur geen voorbereiding meer voor nodig had (ik denk dat mevrouw Stücken niet weet dat ik 9 van de 10 keer mijn huiswerk niet had of in de pauze even maakte), besloot ik dat mijn verdere loopbaan iets te maken zou hebben met klassieke talen
Na een half jaar klassieke talen gestudeerd te hebben en even les gegeven te hebben in Latijn, besloot ik dat ik die universitaire studie, mede dankzij mijn voorkennis, zó tergend saai vond, dat ik uiteindelijk helemaal niks meer deed en voor elk tentamen zakte en na 6 maanden, waarvan ik er ongeveer 3,5 aanwezig was, geen studiepunten had. Dit was voor mij de beslissing om te stoppen met die studie en tijdelijk een sabbatical te nemen, terwijl ik zou gaan nadenken over wat de toekomst mij te bieden had en wat ik in ontvangst zou nemen
Lange tijd ging er voorbij, voordat ik eindelijk wist wat ik met mijn leven wil gaan doen. Een studie die elitair is, het liefst HBO niveau zodat ik niet constant in de boeken hoef te zitten, een studie met een toekomstbeeld die mij leuk lijkt, een studie die gezellig is, maar ook veeleisend, een studie waarvan ik weinig voorkennis heb en een studie die mijn toekomst een heel breed perspectief kan geven. Mijn uiteindelijke keuze viel op Hoge Hotelschool, oftewel HBO Hospitality Management. Niet alleen biedt deze studie mij een leuke stad met woonruimte, veel praktijk, twee buitenlandse stages, maar ook een baan in management dat niet direct gerelateerd is aan hotellerie. Aangezien deze studie mij Master in Business and Administration kan maken, lijkt mij dit een zeer geschikte studie.


Aangezien ik pas na 4 jaren mijn keuze gemaakt heb, ik ben nu twintig jaren oud overigens, voelt het als mijn plicht de jonge leerlingen die bezig zijn met het maken van hun keuze te vertellen dat zij heel voorzichtig en niet te overhaast moeten nadenken over hun keuze, omdat dit niet alleen betrekking heeft op je studie over enige tijd, maar omdat dit uiteindelijk een deel van je leven moet gaan worden. Kies niet voor het geld, maar voor je passie, omdat een carrière die veel geld oplevert maar je verder niets te bieden heeft, absoluut niet kan tippen aan een carrière waar je misschien wat minder geld hebt, maar waar je je passie, je bloed, je zweet en je tranen kwijt kan, met het gevoel van zelfvoldoening als jouw beloning.

Geef een reactie