Get rich or die tryin’

Geschreven door Boudewijn Poot op November 21st, 2009
Get rich

Get rich or die tryin'

Hee, iemand moet 50 Cent toch een keer citeren op deze site? Ik zat laatst een blog van NP, de hoofdredacteur, te lezen; “mijn lastigste keuze” was de titel van de blog. Als eerste moet ik toegeven dat ik inderdaad, zoals hij beloofd had, geen spelfouten heb kunnen vinden. Maar aangezien jullie dat waarschijnlijk niet echt veel zal interesseren zal ik maar gelijk doorgaan naar het hele idee van deze column. Het moraal van zijn verhaal, of tenminste het moraal wat ik uit zijn verhaal haalde, was dat je moet kiezen voor je passie en daar dan echt voor kan gaan zodat je wat van je leven kan maken. Nou wilde ik daar graag mijn eigen aanvulling bij maken.

Je kan wel altijd gaan voor het geld maar zal dat je nou gelukkig maken? Ik moet toegeven: ik heb zelf een uitspraak: “Geld maakt niet gelukkig… maar helpt wel.” Dat betekent helaas niet dat je gelukkig ZAL worden als je rijk bent. Je zal veel eerder gelukkig worden als je je passie, je droom, achter na gaat. Sommigen van jullie zullen nu denken: WAAROM heb je dan die titel genomen? Nou, ik denk dat je meer achter die titel kan zoeken. Verander maar eens het woord ‘rich’ in dat wat jouw passie is. Of dat nou het versieren van dat ene meisje of die knappe jongen is, de regering omver gooien, een band oprichten, het maken van je eigen elventaal, de nieuwe Michael Schumacher worden, je eigen land stichten, de volgende Hugh Hefner worden of Tony Hawk klaren terwijl  je met je vriendin aan het sms’en bent; het maakt niet uit. Zorg er alleen voor dat je weet wat jouw passie is en dat je niet zomaar onbezorgd iets gaat doen. Er is een grote kans dat je het de rest van je leven blijft doen.


We hebben allemaal wel zo’n vriend of vriendin die helemaal geobsedeerd is door iets. Een makkelijk voorbeeld wat iedereen wel kent:  je vriend of vriendin is helemaal geobsedeerd door die jongen of dat meisje. Aan het begin is het wel grappig, dan wordt het een beetje irritant en aan het einde ben je diegene zo verschrikkelijk zat dat je nog liever jezelf in een kluisje opsluit. Dat gevoel ken je wel; zo niet, dan lieg je.


Je moet die mensen 1 ding nageven: ze hebben wel passie ervoor. Ze geven elk moment van hun leven voor die persoon. Bewonderenswaardig toch? Ze hebben hun passie gevonden en gaan er dan ook volledig voor. En dat is nou precies wat ik probeer duidelijk te maken. Zoek je passie en ga er voor. Het zal je gelukkig maken, zelfs als je het niet bereikt. Al die tijd ben je bezig geweest met je passie en aan het einde als het niet gelukt is, zit je niet met het idee “Wat als ik het nou wel geprobeerd had?” maar je hebt toch een gelukkig leven. Als het je nou wel gelukt is, dan leidt je ook een gelukkig leven. Wat wil iemand nou meer? Laat het je nou niet gebeuren dat je zo lang bang in een hoekje over iemand denkt en dat je er aan het einde achter komt dat die ander maar verkering met iemand anders heeft genomen omdat hij/zij dacht dat je hem/haar niet zag staan. It sucks en iedereen weet het.


Ik bedenk me net dat ik een beetje afgedwaald ben van het algemene onderwerp. Laat ik een voorbeeld van mezelf geven: ik ben dit jaar begonnen met drummen en alles wat daar mee te maken heeft (van afrikaanse trommels tot een triangel). Sindsdien is het echt mijn passie geworden. Ik ben ervoor gegaan en besteed zo’n beetje alle tijd die ik over heb naast school en vrienden aan drummen. Zelfs op school drum ik (MuToDa en kerstkoor) en als ik bij vrienden ben (lekker jammen). Je zou kunnen zeggen dat mijn leven dus zo’n beetje bestaat uit drummen en slapen. Daarover kan je zeggen wat je wil maar kreeg ik aan het begin te horen dat ik nog wel 2 jaar kon wachten voordat ik een drumstel moest kopen, na 3 maanden moest ik er toch maar eentje kopen. Roffelen is 3e jaars stof maar ik ben er al mee bezig. En dat is niet het enige. Wat ik met dit verhaal wil zeggen: Als jij weet wat jouw passie is, hou je er dan mee bezig, je zal dat toch echt uiteindelijk leuker vinden dan een hoop geld. Daarnaast, je kan een stuk meer bereiken met je leven als je iets leuk vindt. Bedenk maar: de vakken waar je slechte cijfers voor haalt zijn precies ook de vakken die je niet leuk vindt. Omdat je het vak niet leuk vindt, ben je minder bereid er tijd in te steken en haal je dus lagere cijfers. Niet andersom.


Dus, na ongeveer 100 keer van het onderwerp afgegaan te zijn en een inleiding van 2 alinea’s geschreven te hebben wat me bij Nederlands nog nooit gelukt is, zou ik toch willen proberen deze column samen te vatten. Ga voor je passie, bereik een hoop in je leven en wordt gelukkig. (Zo, dat is toch aardig gelukt.)


Laat de

  • Opvolgers voor Michael Schumacher, Tony Hawk en Hugh Hefner van ‘t Groen;
  • Nieuwe elventalen;
  • hartvormige lolly’s voor iedereens liefdes;
  • 7 nieuwe regeringen puur en alleen bestaand uit mensen van ‘t Groen;
  • Punk, Metal, Emo, Ska, Funk, Alternative Rock, Rock bands enzovoorts enzovoorts

maar komen!


Get to your goal in life or die tryin’!

Geef een reactie