Creatievelingen opgelet!

Geschreven door Hannah Brouwer op November 8th, 2009

Mutoda (foto's door meneer Brouwer)Aanstaande vrijdag begint mutoda weer, het jaarlijkse hoogtepunt van school! Tijd dus om de bizarre kostuums aan te trekken en het stof van de piano te blazen. Het gezicht van mutoda, Michael Rabbers, uit 6 vwo, mag zich voor de tweede keer regisseur noemen van het toneelstuk. Vorig jaar heeft hij al, samen met Amanda, het stuk: “Alice” geschreven, naar voorbeeld van Alice in Wonderland. Welk toneelstuk zal hij dit jaar doen? Sinds hij voor het eerst zijn voet in de school heeft gezet, houdt hij zich al bezig met zingen, acteren en dit jaar misschien dansen? Zullen we ooit nog eens iets van hem terugzien op tv? Daarom was het wel tijd voor een interview met deze enthousiaste mutoda-ster.

 

 De eerste vraag, wat gaan jullie dit jaar doen?

 ”Ik kan natuurlijk nog niet alles verklappen, maar we gaan moderne versie van Hair doen. Het is een soort van sekte, een gemeenschap, die zich heel erg inzet voor de natuur. “

 

Hoe maak je eigenlijk zo’n script? Verzin je het helemaal zelf, of gebruik je een bestaand stuk?

 ”Net als vorig jaar, bewerk ik een bestaand verhaal. Het wordt dan een soort mix van het oude verhaal en meer alledaagse dingen. Het wordt daardoor wel heel anders, maar wel wat leuker voor nu. Ik kijk ook wat leuk is bij de mensen die de rol hebben. Zo komt het script stukje bij beetje af.”

 

Waar kijk je dan naar als je iemand een rol geeft?

 ”Ik kijk hoe diegene overkomt en of ze duidelijk praten. Ik kijk onbewust ook wel naar het uiterlijk, maar dat is niet het belangrijkst. Zo komt het dat we vorig jaar een bruinharige Alice hadden!”

 

Wat betekent mutoda voor jou?

 ”Mutoda betekent voor mij…. met z’n allen gezellig met plezier een super leuke voorstelling maken. Eigenlijk is het ook wel het hoogtepunt van het jaar. Aan mutoda doen  maakt school een stuk leuker!”

 

Nu even een vervelende vraag: wat is de leukste uitvoering geweest?

 ”Dat is een moeilijke vraag… De eerste vond ik toch wel het meest indrukwekkend, toen speelden we Romeo & Sneeuwwitje. Ik was toen Romeo en alles was heel erg nieuw en spannend! Tot nu toe vind  ik dat Alice ook een hele leuke uitvoering is geweest. Muziek, dans en toneel liep heel mooi in elkaar over.”

 

 Moet je met het schrijven van het script en het regisseren ook veel letten op de dansers en de muzikanten?

 ”Ja, ze vragen aan mij wat het thema is en daar verzinnen ze dan een dans of een liedje bij. “

 

Je zit nu in je examenjaar, denk je dat het niet erg druk wordt met de voorstelling en je examens in een periode?

 ”Ja, ik heb het er ook met Schuddebeurs over gehad, de coördinator van de bovenbouw. Van haar mocht ik van mutoda mijn profielwerkstuk maken! Dat maakte alles wel wat makkelijker.”

 

Wil je later nog iets doen met toneel, regisseren of iets in die richting?

 ”Na mijn examen wil ik graag economie & rechten studeren, dat kan sinds kort op de Erasmus Universiteit. Twee studies is wel pittig, maar aan de andere kant is het ook weer een hele leuke uitdaging! Ondertussen wil ik inderdaad dit nog wel blijven doen, bijvoorbeeld bij een jeugdtheater. Wie weet, zie je me straks nog drama geven aan tto! Als ik klaar ben met studeren wil ik een bedrijf starten, dat ideeën verkoopt aan bedrijven die voor de tv werken. Bijvoorbeeld een verhaal aan een soap serie.”

 

Vorig jaar heb je gezongen, ga je dit jaar ook nog iets anders doen met mutoda, behalve regisseren?

 ”Ik twijfel nog een beetje, misschien dat ik weer ga zingen. Maar misschien ga ik als verrassing aan streetdance meedoen! “

 

 Tenslotte: Wat zou je zeggen tegen de mensen die nog zitten te twijfelen of ze mee willen doen?

 ”Mutoda is heel leuk! Je kan een paar keer meedoen en dan kijken of je het wat vind. Je kan bijvoorbeeld al na 2 keer stoppen, als je het niks vind. Dit jaar zijn er heel veel aanmeldingen, dus  als na een paar keer oefenen heel veel mensen overblijven, zullen er wel audities moeten komen. Maar maak je geen zorgen, mutoda is voor iedereen. Aanstaande vrijdag begint het, dus als je zin hebt om te komen kijken, ben je van harte welkom!”

Geef een reactie