Student zijn, is ook een vak

Geschreven door WillemWever op September 22nd, 2009

wur_logoIk moest nog aan jullie denken. Afgelopen dinsdag, ik zat op de fiets van de universiteit terug naar het station, bedacht ik me dat ‘t Groen naar de Efteling was. Allemaal leuk en aardig natuurlijk. Ik ben toch al van ‘t Groen, dus wat maakt het me eigenlijk nog uit. Ik schrijf nog wat voor ‘tGroen.nl om te laten weten hoe het met me gaat. En eigenlijk moet ik zeggen dat het eigenlijk best goed gaat. Ik ben nu twee weken aan het studeren. De verenigingsintroductietijd (VIT) zit ook alweer een week erop. Dus kan ik niet ontevreden zijn.

Ik studeer nu dus in Wageningen, Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning, die naam mag je vergeten, is niet van belang.  De eerste week sloot ik meteen goed af door me te verslapen. Na een toch vermoeiende VIT was ik zo slim geweest om m’n wekker vlak voordat die af zou moeten gaan af te zetten en weer ver in dromenland verzeild te raken.  Ik werd dus anderhalf uur later wakker en een halfuur later zou m’n college of eigenlijk het veld-practicum beginnen. Met in de wetenschap dat ik anderhalf uur moet reizen, zou het dus onmogelijk worden om op tijd aanwezig te zijn. Gelukkig kon ik makkelijk aansluiten om half tien en toen kon ik genoeg doen en zien. Ecologie is het vak waarbij je veldpractica hebt. Daarbij ga je ecosystemen onderzoeken en observeren. Verder niet heel bijzonder, maar je leert anders naar een gebied te kijken. Trouwens, als je goed oplet bij Biologie dan komt heel veel je bekend voor. Ik zal het maar niet over Proximate en Ultimate vraagstelling hebben. Dat even terzijde.

Ik zit dus bij een studentenvereniging. Welke dat is en wat daar verder wordt gedaan is niet van belang. Maar het is leuk om in de VIT zoveel nieuwe mensen te leren kennen en vervolgens weer tegen te komen op de universiteit of op het station om half zes ’s ochtends. Je hoeft de ontgroening niet te vrezen. Er zijn tegenwoordig zoveel regels dan wel van de overheid dan wel van de uni. dat je niet vernederd wordt. Dat je wordt gecommandeerd door de leiding is niet veel meer dan toneelspel. Het als een spel opvatten en niet te serieus nemen is dan ook een goede raad. Het schijnt allemaal de moeite waard te zijn. Want bij de vereniging kan je veel leren en veel nieuwe vrienden maken.

Naast het feesten, drinken, feesten, drinken en nog meer feesten bestaat er ook een studie. Belangrijk is dat je niet naar school komt om te slapen in het college, maar om toch het leerwerk wat te versoepelen. Voldoende rust is belangrijk, want ziek worden kan snel gebeuren als je weinig hebt geslapen. En als je echt los wilt gaan, doe dat dan niet wanneer dit echt niet kan. Bijvoorbeeld als je een belangrijke presentatie of iets dergelijks hebt.

Tot zover mijn leven als student in een notendop met wat ideeën

Geef een reactie