De trap der wijsheid en liters vruchtensap

Geschreven door WillemWever op June 5th, 2009

Alsof je aan het staken bent bij de paus. Zo klinkt het. En terecht trouwens omdat te doen. Hij verbiedt mensen om zich te beschermen tegen ongewenste zwangerschappen en SOA’s zoals HIV. Dat vervolgens actief is onder de naam AIDS. Is de paus schuldig aan een massamoord? Je zou het bijna wel denken.
Maar met die trap der wijsheid blijven we gewoon in Nederland en om precies te zijn: in mijn slaap/studeerkamer. Het begon eind april. De vakantie begon. En dat was voor mij het teken om hard aan de slag te gaan met examens, examens, examens en nog meer examens. En misschien nog wel nog meer examens. Het was toen nog vier weken tot m’n eerste examen. Dat was Nederlands.
Het was dus de hoogste tijd, eind april nog steeds, om prioriteiten te gaan stellen. Zeven examens, waarbij het ene vak meer oefening vraagt dan het andere. Eerst de boel ordenen. “Op de vloer aan uw rechterzijde vindt u de boeken die uit alle hoeken en gaten zijn gevist en zijn ontdaan van een dikke laag stof, ongedierte, slijm…zal ik verder gaan?…en nog meer gezellig dingen die u vindt in mijn kamer. Een voorbeeld daarvan vindt u ook aan uw rechterzijde.” Daar liggen dan die boeken die mijn wijsheid moeten vormen of dat inmiddels als zouden hebben moeten doen.
Dit is dus mijn voorbereiding van mijn examenperiode. Een strak schema met in totaal 6 uur van leren ingepland. En dat tot halverwege mijn examenperiode, want dan gaat het vanzelf.

Wat is de beste voorbereiding? Uhm…Genoeg eten, veel fruit, vruchtensap of iets dergelijks. Maar ieder geval dat je tijdens het leren niet in slaap valt.
Iemand vertelde me trouwens dat je op één dag maar 60 minuten met je volle aandacht kan presteren. Dus je bent eigenlijk op een dag maar echt 1 uur heel erg productief.
Maar die trap komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zou wel gaaf zijn, maar laten we het maar niet proberen.
Een kleine keukentrap komt me bij het ordenen van het te leren werk erg goed van pas. Op elke trede ligt een vak en dan na elk examen kan 1 trede leeggemaakt worden. De trap der wijsheid die met het laatst examen inzicht steeds leger werd.

En uiteindelijk kan de trap der wijsheid weer opgeborgen worden en gaan wachten op nieuwe wijsheid.

Geef een reactie