C1 of C7

Geschreven door WillemWever op June 20th, 2009

snoepautoKeuzes maken, prioriteiten stellen, het hoort er allemaal bij de bovenbouw. Eigenlijk begint dat al in de derde klas. Je moet een profiel kiezen, een beeld vormen van je toekomst zodat je met je opleiding op de middelbare school op de juiste plek komt. Ik heb het dan wel over de Havo en het VWO. Welk profiel wil je? Veel, weinig of zelfs helemaal geen wiskunde. Het zijn allemaal mogelijkheden. En dan zit je in de vierde en dan overvalt het veel mensen, dat ze opeens het echt zelf moeten doen. Wat ga je leren, wiskunde of toch nog even die Engelse woordjes uit je hoofd leren. Ook als je bij een snoep automaat staat moet je die keuze maken, toch die lekkere banaantjes of die zoete dropmix? C1 of C7?

In een vaak totaal nieuwe klas ga je in de vierde je gang. Je hebt je voorgenomen om geen bal te doen en het maar op je af te laten komen. Want het is in die voorgaande drie jaren ook gelukt. Dus er kan toch niet veel fout gaan. En dan heb je het mis. Het is de truc om gestructureerd te werken. Maak regelmatig je huiswerk en leer dus ook, zo voorkom je gezeik en leer je alvast, zodat je minder tijd voor je tentamens hoeft uit te trekken. Maar er zijn ook mensen die zijn zo slim, die kunnen met het opletten in de les de stof goed genoeg begrijpen om een voldoende te halen voor de repetities en tentamens. so’s heb je niet meer in de bovenbouw. Maar laat je niet door die mensen beïnvloeden, je moet doen wat het beste is voor jezelf.

De vijfde voor het VWO is vrijwel hetzelfde als de vierde, maar je merkt wel dat de cijfers die je in de vijfde haalt voor een deel meetellen voor je Schoolexamen. Bij de Havo, waar ik niet zoveel van af weet, is de vijfde het jaar van de waarheid. Ga je het halen? Dat is de vraag, als je gewoon je best doet, dan zou het wel goed moeten komen.

Hetzelfde geld voor de zesde. Het welbekende neusje van de zalm moet zich in dit jaar zien te bewijzen. Onder het motto “Ik heb niet voor niets vijf jaar VWO gedaan.” gaan de eindexamenleerlingen met vertrouwen de examens tegemoet.En dan is het de derde week van Juni, is het een positief of negatief telefoontje wat je van de school gaat krijgen. Was je vertrouwen in je prestaties voldoende? Kan je eindelijk ‘echt’ volwassen worden? Dat hoor je op dat moment.

En als je dan je diploma hebt, met de nadruk op ‘als’, dan kan je de wereld aan.

Ik hoorde pas zoiets als: “Je bent volwassen als je weet wie je bent en wat je kan.”

Met dat diploma ben je er dus bijna.

C1 of C7?

Dat blijft de vraag.

Geef een reactie