Oranje met een zwarte rand

Geschreven door WillemWever op May 1st, 2009

oranje2Zo gaat het jaar in jaar uit. Als klein jongetje kijk je mee naar een speciale journaaluitzending van Koninginnedag. Je hebt een glas cola en voor de gelegenheid zijn er oranje-tompoezen in huis gehaald. Gaandeweg de jaren begint het camerawerk te boeien. Je kijkt hoe schots genomen worden en of het netjes is of er echt belabbert filmwerk wordt afgeleverd. En vandaag was het weer zover. Een iets groter gegroeid jongetje, of inmiddels bijna volwassen keek vandaag eigenlijk toevallig weer naar de TV-uitzending. Snel was daar het oordeel dat de NOS dit jaar zichzelf overtrof. Prachtige shots, perfect camerawerk. Vanaf Het Loo begonnen de mooie filmacties. In het Oranjepark daar in Apeldoorn werd door middel van camerakranen een goed beeld geschetst. Op de laan naar Het Loo zei ik nog dat het jammer was dat ze niet een camera in de lucht hadden. Want die golfkarretjes waren wel een beetje storend. Maar deze irritatie valt in het niets vergeleken met wat er een tien minuten later zou gebeuren.

Een zwarte Suzuki Swift boorde zich om 11.51u. zich in de mensen massa aan de noordrand van Apeldoorn. Vervolgens reed deze auto de kruising over en boorde zich in het hekwerk van “De Naald” onder het oog van de Koninklijke Familie. De verdachte, de 38-jarige Karst T., zei direct na het ongeval dat zijn daad tegen het Koningshuis was gericht. Hij is samen met de 16 slachtoffers die hij heeft gemaakt naar het ziekenhuis afgevoerd. Waarschijnlijk waren er al vier mensen overleden ter plekke. Dit is door omwonenden verteld. Maar het zijn geruchten gebleven. ’s Avonds kwam het nieuws dat ook een vijfde dode te betreuren valt. Daarnaast waren nog 4 zwaargewonden en 8 lichtgewonden.

Een vreemde dag sensatie-TV. Ontroerende beelden. Een beeld dat ik persoonlijk erg is bijgebleven, is de close-up van dat meisje van tussen de 6 en 10 jaar die hulpeloos staat te huilen bij de “plek des onheils”. Daarna was op EénVandaag nog een opname te zien van twee vrouwen die erg aangeslagen waren van dat wat er was gebeurd.

De TV-en-radio-zenders stortte zich op dit drama. En hoe erg het dan ook is de media houden ervan om een incident op te blazen. Kijk maar naar de crash van het Turkse vliegtuig in een polder vlakbij Schiphol in de voorjaarsvakantie. Daar werd ook een dag lang over het ongeluk gepraat. Maar op een gegeven moment is er geen nieuws meer te melden. Ik denk toch dat er met een avondvullende uitzending je alles kon laten zien en een hoop herhalingen, dubbele vragen enzovoorts uit de weg kon gaan. Maar zo zijn de media, die tegelijkertijd toch als steun dienen voor de vele mensen die worden geïnterviewd en daarmee toch hun ei kwijt kunnen.

Wat ik betreur is dat op diverse fora, nieuwssites en andere spreekbuizen wordt gepraat over de zogenaamde “almachtigheid” van die ene meneer met dat blonde haar uit Limburg die ik verder geen publiciteit gun. De islamisering zou volgens de mensen op die websites de schuld zijn van dit drama. Maar feitelijk is de verdachte, die eigenlijk volgens mij de dader is, omdat hij in de auto is aangetroffen en geen enkel moment uit het oog is verloren, een “normale” burger. Gelukkig is zo het gras onder de voeten van veel sensatie-makers weggemaaid.

Een paar vragen naar aanleiding van dit bizarre incident. Hopen overigens dat het echt hier blijft en niet een figuurlijk hek van de dam is gegaan. Die paar vragen die misschien niet mogen of kunnen worden beantwoord zijn bijvoorbeeld, hoe sta je als chirurg in het ziekenhuis aan de snijtafel als je weet dat voor je de verdachte van dit drama ligt? Die chirurg had waarschijnlijk die ochtend niet kunnen verzinnen dat hij in de namiddag in een verdachte van een slachtpartij stond te snijden.
Hoe vertel je het bijvoorbeeld op een basisschool wanneer een klasgenootje is overleden door dat ongeluk of chronisch verlamd is geraakt door dit ongeluk dat het heel erg is? Wat gebeurt er met de persoon die uiteindelijk wordt veroordeeld als deze vrijkomt? Zullen ze hem laten gaan bij de rechtszaak als hij niet toerekeningsvatbaar blijkt na zijn verblijf in het ziekenhuis?
De vragen zijn moeilijk te beantwoorden, want ons Oranje-gevoel is nu geschaad. Vergelding? Ik denk dat deze man door zijn actie zijn normale leven, mocht hij ooit vrijkomen, echt niet kan voorzetten, lees opnieuw beginnen. Maar mocht hij het ziekenhuis nog uit kunnen komen dan kan je ervan uitgaan dat hij minstens de komende 20 jaar niet op straat te zien zijn.

Er zijn vele manieren om te laten blijken dat je niet blij bent met de monarchie. Er zijn ook zat docenten bijvoorbeeld die een republiek als serieuzer en nuttiger zien. Maar om met een auto op een mensenmassa in te rijden is echt een laffe daad. Dit was letterlijk mensen in de rug aanvallen.

Ik ben aan het einde gekomen van dit artikel. Bij zo’n gebeurtenis kan je eigenlijk alleen maar clichés gebruiken. Het is droevig dat dit moest gebeuren, laten we hopen dat dit nooit meer zal gebeuren. Maar helaas moeten we toch vaststellen dat dit van alle tijden is en waar dan ook kan gebeuren.

De beelden van vandaag staan op mijn netvlies gebrand en dan vooral de beelden waarbij jonge kinderen worden gereanimeerd (zo lijkt het op de foto’s). Veel mensen zeggen dat dit de laatste Koninginnedag was in deze hoedanigheid, maar ik hoop dat we ondanks de spelbreker door zullen gaan. Maar deze gebeurtenis mag zeker niet worden vergeten, dat is denk ik heel belangrijk.

Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en families/vrienden van de slachtoffers. Ik wens hen veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Geef een reactie