In het nieuws

Geschreven door NP op March 10th, 2009

NpBisoenNet als vele mensen, kijk ik ook vrijwel dagelijks naar ‘Het nieuws,’ een informatief programma dat ons op de hoogte zou moeten stellen van belangrijke feiten die van algemeen belang zijn, met andere woorden horen wij op die manier geïnformeerd te worden van need-to-know feiten. Onze vrienden van ‘Het nieuws’ echter, hebben een totaal andere blik op wat wij moeten weten dan wij zelf hebben. We worden goed geïnformeerd over politieke zaken, economische zaken en algemene zaken, maar elke aflevering van het nieuws, op speciale bulletins na, bevat ook nutteloze informatie die in principe niet belang is voor het grootste gedeelte van de kijkers.

Weken geleden was er een korte reportage over een man, die zijn hele leven al blind is, maar wel al een hele tijd werkzaam is als automonteur. Nu is dat natuurlijk geweldig voor die man en mag de impact van zulk nieuws niet gebagatelliseerd worden, maar in principe is het voor veel kijkers totaal niet van belang om te weten.In mijn ogen horen zulke reportages thuis bij andere programma’s, die gespecialiseerd zijn op het gebied van handicaps, medische wonders, enzovoorts.

Wat mij echt gemotiveerd heeft te stoppen met kijken naar ‘Het nieuws,’ is het feit dat áls er nieuws is dat absoluut van een need-to-know feit is en het vrij ingrijpend is, dat er hele nieuwsbulletins aan besteed worden. Hiervan is het vliegtuigongeluk op Schiphol een goed voorbeeld. Het is natuurlijk erg wat er gebeurd is en mensen in Nederland hebben het recht om het te weten, om te weten waardoor het veroorzaakt is, of het vaker kan gebeuren, waar de fout gelegen heeft, maar in mijn ogen is het absoluut nutteloos om daar een half uur lange nieuwsuitzending voor te maken en ook nog eens te vragen hoe iemand die twaalf jaar geleden bij een vliegtuigramp betrokken was zich erbij voelt.

Samengevat is het nieuws tegenwoordig dus voor 50% nieuws en 50% complete onzin. Mijn tip voor de journalisten en toekomstige journalisten: als je ons wil verrijken met nieuws, zorg er dan voor dat het interessant is!

Geef een reactie